Historiaa

 

Potkunyrkkeily eli kickboxing on varsin nuori laji, ja kuten Turun Kontaktikarateseuran nimestä voi päätellä, lajia kutsuttiin aluksi nimellä kontaktikarate. Nimi juontuu englanninkielisestä full contact karatesta. Itse asiassa tämä vanha nimi kuvaa paremmin lajin syntyä.
 

Potkunyrkkeily on alunperin kotoisin 1970-luvulta Yhdysvalloista. Siellä saatiin ajan oloon nähden vallankumouksellinen idea järjestää kilpailu maan ykköskaratekoiden ja erään nyrkkeilyseuran parhaimmiston välille. Ottelut käytiin nyrkkeilykehässä, mutta kummankin lajin edustajat saivat käyttää omien lajiensa tekniikoita. Tulos oli kirjaimellisesti tyrmäävä: Nyrkkeilijät voittivat kaikki ottelut – ja vielä tyrmäyksellä. Tästä saatiin idea kehittää kokonaan uusi laji, jossa yhdistyvät nyrkkeilyn käsitekniikat ja karaten jalkatekniikat. Lajia kutsuttiin aluksi full contact karateksi, mutta nimeksi vakiintui suhteellisen nopeasti kickboxing eli kotoisesti potkunyrkkeily.


Suomeen potkunyrkkeilyn toi 1980-luvun alussa Auvo Niiniketo. Ensimmäinen peruskurssi pyörähti käyntiin pääkaupungissa vuonna 1983. Laji levisi nopeasti Turkuun, Tampereelle ja Mänttään, ja Turussa lajia on harrastettu vuodesta 1984. Lajin puuhamiehiä Turussa olivat Petteri ja Vesa-Matti Maunu sekä Jan Örn. Turun Kontaktikarateseura -seura rekisteröitiin vuonna 1987. Suomen Potkunyrkkeilyliitto perustettiin v. 1994.

Seuramme toimintaa on jatkettu eri tiloissa aina Shaolinin karatesalilta, Tehtaankadun salin kautta siirtyen Alfan alueelle. Alfan alueella seurallamme on ollut kaksi eri salia ja nykyään harjoittelemme Alfan nyrkkeilysalilla.